El disseny és la manera visual de representar la creativitat desenvolupant la seva forma, basant-nos en unes tendències o criteris determinats. El infògraf, a més, treballa el contingut perquè aquest disseny mostre un missatge eficaç. Aquesta és la fórmula perfecta per donar a conèixer un producte o servei:
- Desenvolupant la seua forma: amb un aspecte interessant
- Treballant el seu contingut: amb un missatge eficaç
En aquesta entrada anem a tractar “la forma” i com les tendències anuals influeixen en els criteris d’aspecte i estil d’un disseny:
Quines són les tendències i novetats en l’à mbit del disseny per al 2021-2022 a tenir en compte?
Els esdeveniments viscuts en el 2020 ens han marcat a nivell social i personal. El 2020 ha estat un any ple de successos inesperats i el 2021 s’obre amb la sensació de futur incert. El món ha canviat rà pidament i, igualment, la majoria de vivències recordades tenen un rerefons negatiu. La forma en què aquest sentiment es converteix en tendència és escoltant a la societat que aquesta vegada demanda a crits serenitat i simplicitat. Això ens porta a la necessitat d’evocar suavitat, uniformitat i subtilesa en els nostres dissenys. Pel que fa les tendències i novetats de l’any entrant, aquestes han de transmetre en els seus parà metres les sensacions anomenades anteriorment per a produir benestar.
Per molt que pretenguem ser originals, en aquest camp ja està prà cticament tot inventat. És més, les regles de composició fa segles que estan escrites i les tendències fa mesos que estan marcades. Les idees estan en l’aire, només hem d’agafar-les. Tot i aixÃ, acà vos deixem un resum menut:
Les 10 tendències a seguir per estar a la moda l’any vinent:
Minimalisme adaptat a el segle XXI
1. Composicions netes i senzilles
Serà influència el Minimalisme, això es tradueix en espais nets, sense decoracions supèrflues, amb pocs elements que guarden el seu espai de seguretat i proporcions harmòniques. Serà novetat en el 2021 l’ús de fonts clà ssiques en color blanc (o gris clar) sobre negre per facilitar la lectura tot pensant en el confort del receptor. Es buscarà la mà xima simplicitat , sense distraccions, per a una comprensió total.
El Minimalisme en 2021 es torna fosc en aplicacions mòbils, webs i interfÃcies. Utilitzar espais foscos permet que els ulls es relaxen i facilita la lectura. És una forma de presentar dades, a més de clara i senzilla, elegant.
Senzillesa sense distraccions. Les infografies, a més de descriptives, es tornen elegants
¿T’agraden les imatges d’123RF?
¿Vols aconseguir un 20% de descompre en el teu registre?
Fins a març del 2021 pots obtenir un 20% de descompte en les compres de 123RF entrant a través del meu enllaç d’afiliat (o dit en altres paraules: tots dos, tu i jo ens beneficiem d’açò). Per a això utilitza el codi AFF2021 des d’aquest link:
20% de descompte en 123RF fins març del 2021
Colors que transmeten calma i tranquil·litat
2. Colors cà lids i dessaturats
El 2021 aposta per tons de tendència cà lida, colors apagats, pastÃs, nude i dessaturats . També juga amb paletes reduïdes, que poden arribar a convertir-se en monocromà tiques en blanc i negre. Això també simplifica les composicions, el blanc i negre per a composicions contrastades i els grisos o paletes de colors apagats per crear una atmosfera més suau.
L’ús continuat de colors tènues també pot servir per crear estil propi i són molt apropiats per a les infografies amb text ja que faciliten la lectura.
Color Pantone 2021
I entre aquests colors, el color Pantone seleccionat per al 2021 com a color de l’any és l’Illuminating, que juntament amb l’Ultimate Gray expressen resistència i à nim .
Illuminating, groc que expressa alegria, i que al combinar-ho amb el gris representa l’esperança.
Ultimate Gray, gris que expressa tranquil·litat, i que al combinar-ho amb el groc indica fortalesa.
El Instut del Color Pantone porta més de 20 anys triant un color per convertir-lo en el color de l’any. El color escollit es converteix en el color més influent de l’any, marca tendència i és seguit per molts creatius de tot el món que el seleccionen per als seus dissenys en l’à mbit grà fic, decoració d’interiors i moda.
Rellueix com l’or, bonic com el coure
3. Utilització de colors metal·litzats daurats
A l’hora de ressaltar l’element més important del nostre projecte, l’ús de tons daurats , com si d’una coronació metafòrica es tractara, comença a ser un recurs molt utilitzat. El color daurat simbolitza el luxe. Incorporar a el disseny la textura metal·litzada, en brillant o mat, amb reflexos, relleus o gravats ens permet deixar clara la seua singularitat i exclusivitat.
Aquesta tendència no és pròpia del 2021, ja que porta temps forjant-se. Com a exemple: les dents daurats de Rosalia, la gama de mòbils daurats que hi ha al mercat, el logotip de Tous… El que serà revolucionari els propers anys és l’utilització de l’or junt textures i colors oposats per a crear interessants contrastos.
Efecte lleuger i eteri
4. Us de transparències
Les transparències donen sensació de suavitat i lleugeresa de manera que entre les tendències més punteres està l’ús d’aquest efecte.
Podem utilitzar les transparències de diferents maneres. Podem fer servir una superfÃcie geomètrica llisa semitransparent, situada entre un fons i un element en primer pla, per simplificar el fons i potenciar aquest element en primer pla. Si es tracta d’un text, això facilitarà la seva lectura.
També podem utilitzar fons semitrasparents o doble exposició emprant dues imatges per crear composicions que transmetin subtilesa.
L’ús de transparències afavoreix la sensació de neteja i amplitud en una composició, per la qual cosa és un efecte cada vegada més usat en maquetes i dissenys d’interfÃcies.
Tipografia clà ssica
5. Ús de la font Serifa
Estarà de moda al 2021 la utilització de fonts clà ssiques ja que aquestes transmeten serenitat, confiança, infal·libilitat i suavitat. Les lletres amb peu a més de facilitar la lectura transmeten serietat . Són el tipus de font sòbria i elegant que podem trobar en els llibres clà ssics.
Originalitat, qualitat i exclusivitat
6. Pinzellades analògiques en un entorn digital
L’objectiu d’aquesta tendència és aportar qualitat i originalitat utilitzant recursos personalitzats. Són elements a priori creats en exclusiva, irrepetibles, que aporten distinció.
Això ho veiem en els dissenys que incorporen dibuixos fets a mà amb llapis de grafit, carbonet, traços de pinzell d’aquarel·la o collages que simulen incorporar teles i cartrons enganxats sobre suport digital.
Infografies inspirades en la naturalesa
7. Elements orgà nics
Seguint les pautes marcades en les seccions anteriors (minimalisme, colors suaus, ús d’il·lustracions…), els elements grà fics inspirats en la naturalesa són el motiu més analògic que es pot usar en un entorn digital.
Els elements orgà nics (fulles, flors, fusta …), especialment representats en colors, llums i degradats que ens evoquen la natura, seran tendència perquè aporten suavitat a l’hora de transmetre calma i tranquil·litat.
El 2020 ens ha tancat a casa durant setmanes, la necessitat de sortir, respirar i trobar-se amb la natura és una emoció que afecta molta gent. També cal destacar que és necessari un canvi de tendència vital amb l’objectiu d’atendre i tenir cura de la natura si volem sobreviure com a espècie: Pandèmia, Canvi Climà tic, confinament, desaparició de recursos i animals… O ens prenem seriosament la naturalesa o és la fi de la humanitat.
Els elements orgà nics seran tendència en el 2021 i 2022, però també la seva temà tica oposada: 3DD, VR i AR dels què parlarem a continuació.
L’emancipació dels emojis
8. Utilització d’icones i pictogrames
Si l’ús d’icones, per facilitar la transmissió de missatges, fa anys que està implantat i cada vegada és més utilitzat; l’ús d’emojis en l’à mbit personal, ha accelerat l’ús d’aquests tipus de pictogrames -algunes vegades canalles i desenfadados- en projectes a priori més seriosos.
Dins dels pictogrames, els emojis expressen emocions, accions i situacions, aporten humanitat, trenquen la rigidesa perquè són picades d’ullet a sensacions i situacions personals. Ara bé, ¿Són apropiats o inapropiats? Tot depèn del projecte i el seu carà cter creatiu: el emoji és un element popular que connecta rà pidament amb la gent. Com tots els elements infogrà fics es pot emprar sense més o es pot treballar per alterar el seu aspecte o donar-li més complexitat grà fica.
Realitat virtual
9. 3DD, VR y AR
L’avanç tecnològic, desenvolupament d’aplicacions i augment de velocitat d’Internet ja estaven contribuint a una rà pida evolució de l’entorn 3DD adaptat a el disseny. Però després de l’any 2020, la distà ncia social imposada per combatre el contagi Covid ha servit per accelerar la necessitat de crear entorns virtuals que simulen la realitat. A la fi i al cap és una forma d’evocar llibertat o simplement camuflar espais reals que en veritat els usuaris desitjarien amagar.
Per tant les imatges creades digitalment guanyen en qualitat i detall, les il·lustracions es tornen hiperrealistes.
De la mateixa manera, l’ús de figures geomètriques en les infografies guanya en determinació, cada vegada més veurem com la profunditat, la llum i la textura fa que aquests dibuixos prenguin un aspecte cada vegada més impressionant.
I l’utilització d’aquest tipus de disseny, que presenta elements que busquen destacar per impactar, comença a ser incessant.
Si hem de destacar un estil entre els que romandran novedosos elegim el Voxel, no perquè ens agrade personalmet, sinó perquè el veiem cada vegada més influent. A l’Estil Voxel, de la mateixa manera que la manca de qualitat en il·lustració 2DD deixa entreveure el pixelat, el Voxel simula aquest pixelat però en 3DD. El Voxel és un estil diferent, en lÃnia amb el Minimalisme però amb un rerefons retro. Són il·lustracions que semblen extretes d’un escenari Minecraft, un dels videojocs més importants de segle XXI. Una tècnica altament visual, de simplicitat lleugerament infantil i atractiu retro.
Un altre estil derivat d’un escenari 3DD que veurem en moltes il·lustracions i animacions són els blocs combinats: Partim d’un element geomètric que combinat amb ell mateix o amb altres formes similars deriva en composicions més complexes. Són blocs simples què, com si d’una idea fractal es tractés, es combinen en més blocs creant un escenari complex de figures geomètriques i trimencionals.
Motion graphics i microinteraccions
10. Animacions curtes i enriquidores
Una altra corrent que porta anys desenvolupant-se i que en els propers mesos arribarà a tots els suports són les animacions interactives. La necessitat de cridar l’atenció, de destacar, ens empeny a fer un pas més respecte la competència. Si la competència presenta infografies atractives per atraure la seva audiència, estem obligats a presentar, nosaltres també, il·lustracions atractives però esta volta amb moviment per a despuntar. Un cop que l’ús d’animacions estigui normalitzat, el següent pas serà presentar aquestes animacions com a element que crida o respon a una interacció de l’usuari: les microinteracciones.
Dins del món de les animacions seran els personatges animats els que reivindicaran l’atenció de l’usuari en els llocs Web on habiten.
Finalitzar remarcant que les animacions, a més d’ajudar a explicar un argument, també enganxen durant més temps a un usuari en lÃnia.
I en contraposició…
Hem repassat les tendències amb les que obrirem el 2021 en un món vertiginosament canviant i amb moltÃssima competència. No és d’estranyar que on hi hagi calma i serenitat sempre trobarem elements dissonants que busquen celeritat i excitació. Amb les tendències descrites anteriorment també trobarem les que expressen exactament el contrari:
Maximalisme
El contrari del minimalisme, barreja de colors i formes a priori oposades.
Brutalisme
Dissenys que no són ni perfectes, ni harmònics ni equilibrats.
Tipografia del Chaos
On els textos es barregen perquè estan desajustats i desalineats.
Technodystopia
Elements que ens traslladen a un escenari apocalÃptic on en comptes d’oblidar la Pandèmia s’intenta retenir l’emoció que ella ens aporta.
Grunge
Tendència sorgida del carrer, adopta formes “brutes” en les seues composicions de colors contrastats i elements durs.
¿T’agraden les imatges d’123RF?
¿Vols aconseguir un 20% de descompre en el teu registre?
Fins a març del 2021 pots obtenir un 20% de descompte en les compres de 123RF entrant a través del meu enllaç d’afiliat (o dit en altres paraules: tots dos, tu i jo ens beneficiem d’açò). Per a això utilitza el codi AFF2021 des d’aquest link:
20% de descompte en 123RF fins març del 2021