El SEO, quan parlem de posicionament, representa la vella idea: Search Engine Optimization la traducció és «optimització en els motors de cerca». És el procés clàssic emprat per millorar la visibilitat d’un lloc web en l’entorn d’un Recercador. Però, amb el pas del temps i tenint en compte que al món digital el temps corre més veloç que en el món físic, tot evoluciona més ràpid, i amb això el SEO es converteix en Search Experience Optimization (SXO / Matt Cutts) «optimització en l’experiència de cerca» on l’element clau deixa de ser el Motor de Recerca per convertir-se en l’humà que li dona ús. En tots dos casos l’objectiu final per a un administrador web és que la seva web estigui ben posicionada en l’índex de resultats del cercador.
A l’indexar un web a Google o Bing pretenem que aquesta ocupe la millor posició possible en el rànquing de resultats per a la recerca d’un determinat tema, procurem que la nostra web ocupe els primers llocs de la llista de manera orgànica, o dit d’una altra manera: sense pagar per això:
Fem servir el SEO per posicionar una web de manera orgànica, a diferència del SEM (Search Engine Marketing) que ens permet posicionar la web mitjançant el pagament per clic.
A Google, és AdWords l’eina que ens permet pagar per optar a les primeres posicions i és fonamental aclarir que quan més optimitzada estigui nostra web perquè es posicioni de manera orgànica (SEO ), més fàcil i econòmica serà de posicionar de manera patrocinada (SEM ).
El posicionament d’una web s’obté de manera nativa, sense que el seu administrador hagi de fer res.
Los robots de los diferentes Buscadores rastrean Internet en busca del contenido alojado en las webs, este contenido encierra la información temática que presentarán después a los usuarios en forma de extracto -las famosas SERPs, abreviatura de Search Engine Results Pages, «páginas de resultados ofrecida por el Buscador. Cuando un usuario realiza una búsqueda insertando las palabras clave del tema del que está interesado, el buscador arroja un listado con las webs que alojan el contenido temático indicado. Al “optimizar” una web trabajamos las características en las que se basan los algoritmos que presentan el ranking de webs, para mejorar el posicionamiento de la nuestra.
Els robots dels diferents Motors de Recerca rastregen Internet a la recerca del contingut allotjat en les webs, aquest contingut agrupa la informació temàtica que presentaran després als usuaris en forma d’extracte -les famoses SERPs, abreviatura de Search Engine Results Pages «pàgines de resultats oferides pel Recercador. Quan un usuari realitza una recerca inserint les paraules clau temàtiques o descriptives del que està interessat, el Cercador llança un llistat amb les webs que allotgen el contingut temàtic buscat. A l'”optimitzar” un web treballem les característiques en què es basen els algoritmes que presenten el rànquing de webs, per millorar el posicionament de la nostra.
Cal destacar que si “sobre-optimitzem” un web empitjorarem la seva posició al rànquing.
Pel que la principal clau a l’hora de posicionar un web és:
El contingut
El contingut de qualitat, original i rellevant, que converteix la nostra web en un lloc de referència per indagar sobre un determinat tema. Contingut actualitzat i presentat amb naturalitat: parlar per a humans, de forma senzilla, veraç i sense faltes d’ortografia ni incorreccions gramaticals.
Seguit de:
El temps
El temps és un factor de posicionament, es mesura des del’antiguitat del nostre domini, fins la data d’expiració. Lògicament mai contratariem un domini per a 10 anys si volguerem donar-li un mal ús.
A mesura que augmenta la picaresca de l’home per assolir ràpidament els primers llocs del rànquing del cercador, millora el disseny d’aquests robots per marcar a aquells que fan trampa.
Google i Bing tenen com a principal objectiu oferir a l’usuari el que busca per millorar la seva experiència a la xarxa: Search Experience Optimization. I d’ací que els factors que tenen en compte per posicionar una web són:
L’autoritat i la rellevància, juntament amb contingut de qualitat que aporta tota la informació que l’usuari espera rebre. Els robots no tenen la capacitat humana d’entendre el contingut, però sí d’analitzar, extreure i destacar fragments que prenen com a referència a l’hora d’exercir la seva valoració sobre un web.
És fonamental crear contingut inèdit, actualitzat, extens, en el qual apareixen les paraules clau amb les que realitzen les recerques dels usuaris, i destacar aquestes paraules clau seguint el mateix organigrama en què es basen els robots per analitzar el contingut, sense copiar, ni duplicar la informació
La tasca d’optimització per als motors de cerca té com a base treballar els diferents elements en què es basen aquests robots per posicionar una web pel que és primordial saber «on miren els robots per inserir-hi la informació que desitgem que trobin» tot això sense perdre la perspectiva humana.
L’estructura
Treballar el codi i el disseny de la web són claus de cara a un bon posicionament.
La velocitat de càrrega ha de ser la més ràpida possible, això s’aconsegueix amb una bona codificació i una correcta resposta del servidor. El web deu ser responsive, s’ha d’adaptar a diferents formats de pantalla per oferir la millor experiència a l’usuari que accedeix a tauletes, mòbils o dispositius amb característiques concretes (per exemple: adaptats a persones amb problemes sensitius). L’accessibilitat és clau per als humans i per als robots -cal tenir en compte que aquests no poden accedir als elements flash, JavaScript i / o frames. També és fonamental no contenir errors en el codi, ni peces que la facin vulnerable comprometent la seguretat.
Enllaçar les pàgines del nostre lloc web de manera ordenada mitjançant un Sitemap perquè el lloc presenti un ordre lògic des d’on accedir a la informació.
La comunitat
Fins ara hem esmentat els aspectes on-site (en el propi lloc) però també és fonamental el treball off-site a l’hora de posicionar un web: els factors externs que vénen determinats pel nombre i qualitat d’enllaços que apunten al web i la presència en xarxes socials i de discussió:
Un web és rellevant quan altres webs de temàtica relacionada enllacen a ella i quan rep visites des de les xarxes socials: Twitter, Facebook, Pinterest, etc. El trànsit no sempre està relacionat amb un bon posicionament però contribueix a “posicionar” la teva marca i per tant, amb el temps, la teva web.
La reacció
Qualsevol moviment sobre un web és mesurat i en conseqüència avaluat. Més enllà del CTR, el “clic llarg” (long click) és la millor recompensa que rep el nostre lloc web, denota interès i anima la navegació, això és el que el Cercador que ha llançat la nostra web com resultat de recerca espera de l’usuari. La interacció de l’usuari en un web (d’on ve, cap a on va, el temps de permanència i el tipus d’clic) està marcant les noves pautes en què es basaran els cercadors per mesurar les webs properament.
SXO, optimització de l’experiència d’usuari.
Tot treball al servei de l’usuari per a complir les seves expectatives i garantir el seu retorn. El futur del posicionament passa per convèncer a les persones, al cap i a la fi són els que compren els nostres productes, contracten els nostres serveis i gaudeixen del nostre contingut.
Llavors ¿Per a què serveix SEO by Yoast?
SEO by Yoast és un excel·lent assistent i auditor que t’ajudarà en l’ús dels teus keywords, a ordenar i classificar el contingut de la pàgina seguint l’organigrama correcte, a destapar possibles errors i un bon connector amb les eines de Google per mantenir la pàgina actualitzada. En algunes paraules clau en espanyol i en la majoria de long tail keywords, heu de tenir en compte que l’ús d’accents, enyes, o stop words et pot donar algun que altre mal de cap si et guies pel semàfor de Yoast. Cada vegada hi ha més plantilles que no inclouen els paràgrafs com el connector s’espera i això també el torna boig, igual que els shortcodes.
White Hat SEO o Black Hat SEO
¿SEO de barret blanc o de barret negre? ¿SEO que segueix les regles de Google o que les transgredeix?
Res és completament blanc ni completament negre, hi ha una infinitat de matisos intermedis. Fins on vols comprometre la integritat del teu domini per un avanç ràpid en el posicionament? Aquesta és la pregunta que t’has de fer quan estàs buscant al professional SEO que et posicioni el web i has d’escollir entre blanc o negre.
Arribats a aquest punt comentar que quan entrem a parlar de si White Hat o Black Hat SEO ens situem al mateix nivell que quan parlem de màgia. Alguna vegada t’ha cridat l’atenció la màgia blanca? En canvi, quantes coses impressionants has sentit relacionades amb la màgia negra? La màgia blanca passa desapercebuda, la negra… mola més… perquè amb ella s’obtenen millors resultats, però si et passes de la ratlla ja no hi ha marxa enrere. Siguem francs: La màgia existeix? El mateix passa quan intentem cobrir-li el cap al SEO.